Huawei Luna thuisbatterijHuawei omvormerREC SOlar ZonnepanelenThuisbatterijZonnepanelenZonnepanelen tegelpannen dakRealisatie 10x REC zonnepanelen 405 Wp ALPA PURE (4.050 Wp) met Huawei SUN2000-4.0KTL-L1 omvormer op een tegelpannen dak te Oud-Heverlee

23 juli 2022door Zeropower.be
Realisatie 10x REC zonnepanelen Tegelpannen dak Oud-Heverlee
Realisatie 10x REC zonnepanelen Tegelpannen dak Oud-Heverlee
Realisatie 10x REC zonnepanelen Tegelpannen dak Oud-Heverlee
Realisatie 10x REC zonnepanelen Tegelpannen dak Oud-Heverlee
Realisatie 10x REC zonnepanelen Tegelpannen dak Oud-Heverlee

Bij deze woning te Oud-Heverlee werden 10x REC zonnepanelen 405 Wp Alpha Pure Full Black (4.050 Wp) op een kleine tegelpannen dak met Huawei omvormer SUN2000-4.0KTL-L1 geplaatst door zonnepanelen installateur Zero Power.

Deze fenomenale en betaalbare Noorse panelen zijn de toppers in het assortiment, en bieden volgende garanties:

 • Productgarantie van 25 jaar
 • Prestatiegarantie van 92% na 25 jaar – hoogste op de markt
 • Worden 3x zo hard getest als conventionele panelen
 • Resistentie hagelbollen tot 3,5 cm
 • Druklast tot 7.000 Pa
 • Temperatuurcoëfficient Voc 0,24%

Zonnepanelen op een Dak met Kleine Tegelpannen: Voordelen en Overwegingen

De toenemende behoefte aan duurzame energiebronnen heeft geleid tot een groeiende populariteit van zonnepanelen op residentiële daken. Onder de diverse soorten daken waarop zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd, verdienen daken met kleine tegelpannen bijzondere aandacht. Dit type dakbedekking komt vaak voor in Europa en is geliefd om zijn traditionele en esthetische uitstraling. In dit essay zullen we de voordelen van het plaatsen van zonnepanelen op een dak met kleine tegelpannen bespreken, de technische overwegingen belichten, en uiteenzetten waarom deze combinatie een slimme keuze is voor huiseigenaren die zowel energie willen besparen als hun ecologische voetafdruk willen verkleinen.

Wat zijn Kleine Tegelpannen?

Kleine tegelpannen, ook wel dakpannen genoemd, zijn een traditioneel dakbedekkingsmateriaal gemaakt van gebakken klei of beton. Deze pannen zijn duurzaam, waterdicht en esthetisch aantrekkelijk, en bieden goede bescherming tegen de elementen. De kleine formaat van deze pannen maakt ze flexibel in gebruik, geschikt voor diverse dakvormen en hellingshoeken, en draagt bij aan de karakteristieke uitstraling van veel Europese huizen.

Voordelen van Zonnepanelen op een Dak met Kleine Tegelpannen

 1. Duurzaamheid en Levensduur: Kleine tegelpannen zijn bekend om hun duurzaamheid en lange levensduur, vaak tientallen jaren. Deze eigenschap maakt ze uitstekend geschikt voor de installatie van zonnepanelen, die ook ontworpen zijn om lang mee te gaan. De duurzaamheid van het dak garandeert dat de investering in zonnepanelen wordt beschermd gedurende hun levensduur.
 2. Esthetische Integratie: Kleine tegelpannen hebben een klassieke en esthetische uitstraling die vaak geassocieerd wordt met traditionele architectuur. Moderne zonnepanelen kunnen zo worden ontworpen en geïnstalleerd dat ze naadloos integreren met de dakpannen, wat vooral belangrijk is voor huiseigenaren die de visuele integriteit van hun woning willen behouden. Er zijn zelfs zonnepanelen beschikbaar die lijken op dakpannen, wat een harmonieuze en minder opvallende installatie mogelijk maakt.
 3. Energie-efficiëntie en Kostenbesparing: De installatie van zonnepanelen op een dak met kleine tegelpannen biedt dezelfde energie-efficiëntie en kostenbesparende voordelen als op andere daken. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, wat kan leiden tot aanzienlijke besparingen op energierekeningen. Bovendien zijn er vaak subsidies en belastingvoordelen beschikbaar voor huiseigenaren die zonnepanelen installeren, waardoor de initiële kosten van de installatie sneller kunnen worden terugverdiend.
 4. Verhoogde Huiswaarde: Woningen met zonnepanelen worden steeds aantrekkelijker voor potentiële kopers vanwege de lagere energiekosten en de bijdrage aan duurzaamheid. Een huis met een dak bedekt met kleine tegelpannen en zonnepanelen kan een hogere marktwaarde hebben, aangezien beide elementen bijdragen aan de algehele esthetiek, energie-efficiëntie en duurzaamheid van de woning.

Technische Overwegingen bij Installatie

Hoewel er veel voordelen zijn aan het installeren van zonnepanelen op een dak met kleine tegelpannen, zijn er enkele technische uitdagingen en overwegingen die moeten worden overwogen.

 1. Bevestiging en Installatiemethoden: De installatie van zonnepanelen op een dak met kleine tegelpannen vereist zorgvuldige planning en speciale bevestigingsmethoden om schade aan de pannen te voorkomen. Omdat kleine tegelpannen breekbaar kunnen zijn, moeten installateurs gebruik maken van gespecialiseerde systemen die de pannen niet doorboren, maar in plaats daarvan klemmen of verankeren op een manier die de integriteit van het dak behoudt.
 2. Professionele Expertise: Vanwege de complexiteit van het werken met kleine tegelpannen, is het essentieel om een ervaren en gekwalificeerde installateur in te huren. Deze professionals hebben de kennis en vaardigheden om zonnepanelen veilig en effectief te installeren zonder schade aan de pannen te veroorzaken. Een onervaren installateur kan kostbare fouten maken die zowel het dak als de zonnepanelen kunnen beschadigen.
 3. Weerstand tegen Weersomstandigheden: Kleine tegelpannen bieden uitstekende bescherming tegen verschillende weersomstandigheden, maar het is belangrijk ervoor te zorgen dat de zonnepanelen en hun bevestigingssystemen dezelfde duurzaamheid bieden. De systemen moeten bestand zijn tegen zware windstoten en extreme temperaturen zonder de stabiliteit van het dak te compromitteren.

Duurzaamheid en Milieubewustzijn

De combinatie van zonnepanelen en daken met kleine tegelpannen draagt niet alleen bij aan lagere energiekosten en verhoogde huiswaarde, maar ook aan een duurzamere toekomst. Zonne-energie is een hernieuwbare bron die helpt om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen, de CO2-uitstoot te verlagen en de ecologische voetafdruk van huishoudens te verkleinen.

 1. Vermindering van CO2-uitstoot: Door elektriciteit op te wekken via zonnepanelen, verminderen huishoudens hun afhankelijkheid van het elektriciteitsnet dat vaak wordt aangedreven door fossiele brandstoffen. Dit leidt tot een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan de strijd tegen klimaatverandering.
 2. Duurzaamheid van Materialen: Kleine tegelpannen zijn zelf duurzame materialen die weinig onderhoud vereisen en een lange levensduur hebben. De combinatie met zonnepanelen, die ook lang meegaan en weinig onderhoud nodig hebben, resulteert in een bijzonder duurzame woningoplossing. Het gebruik van duurzame materialen en energiebronnen is een stap naar een milieuvriendelijker leven.
 3. Lokale en Wereldwijde Impact: De overstap naar zonne-energie heeft zowel lokale als wereldwijde voordelen. Lokaal kan het de energierekeningen verlagen en bijdragen aan een betrouwbaardere energievoorziening. Wereldwijd draagt het bij aan de vermindering van de vraag naar fossiele brandstoffen en de daarmee gepaard gaande milieuvervuiling.

Praktische Voorbeelden en Succesverhalen

Veel huiseigenaren hebben al succesvol zonnepanelen geïnstalleerd op daken met kleine tegelpannen, wat heeft geleid tot inspirerende succesverhalen. Deze voorbeelden laten zien hoe huiseigenaren niet alleen hun energiekosten hebben verlaagd, maar ook hebben bijgedragen aan een duurzamere toekomst. Lokale gemeenschappen en gemeentes moedigen vaak dergelijke initiatieven aan door middel van subsidies en informatiecampagnes, wat de adoptie van zonne-energie verder stimuleert.

Conclusie

Zonnepanelen op een dak met kleine tegelpannen bieden tal van voordelen die verder gaan dan enkel energiebesparing. De duurzaamheid en lange levensduur van kleine tegelpannen maken ze tot een ideale partner voor zonnepanelen, terwijl de esthetische integratie een aantrekkelijke optie biedt voor huiseigenaren. Ondanks de technische uitdagingen die gepaard gaan met de installatie, wegen de voordelen op lange termijn zwaarder dan de initiële investering en complexiteit. Door te kiezen voor zonnepanelen op een dak met kleine tegelpannen, dragen huiseigenaren bij aan een duurzamere toekomst, verminderen ze hun ecologische voetafdruk en verhogen ze de waarde en aantrekkingskracht van hun woningen. Deze combinatie van traditie en innovatie biedt een unieke kans om bij te dragen aan de wereldwijde energietransitie op een visueel aantrekkelijke en technisch effectieve manier.

Zonnepanelen of thuisbatterij plaatsen?