Huawei Luna thuisbatterijJinko zonnepanelenZonnepanelenZonnepanelen zinken dakRealisatie 40x JINKO zonnepanelen FULL BLACK 425 Wp (17.000 Wp) zinken dak met Huawei SUN2000-10KTL-M1 omvormer + 15 kWh Huawei batterij te Leuven

21 februari 2024door Zeropower.be
40x JINKO zonnepanelen FULL BLACK 425 Wp (8.300 Wp) zinken dak met Huawei SUN2000-10KTL-M1 omvormer + 15 kWh Huawei batterij te Leuven
40x JINKO zonnepanelen FULL BLACK 425 Wp (8.300 Wp) zinken dak met Huawei SUN2000-10KTL-M1 omvormer + 15 kWh Huawei batterij te Leuven
40x JINKO zonnepanelen FULL BLACK 425 Wp (8.300 Wp) zinken dak met Huawei SUN2000-10KTL-M1 omvormer + 15 kWh Huawei batterij te Leuven
40x JINKO zonnepanelen FULL BLACK 425 Wp (8.300 Wp) zinken dak met Huawei SUN2000-10KTL-M1 omvormer + 15 kWh Huawei batterij te Leuven
40x JINKO zonnepanelen FULL BLACK 425 Wp (8.300 Wp) zinken dak met Huawei SUN2000-10KTL-M1 omvormer + 15 kWh Huawei batterij te Leuven
40x JINKO zonnepanelen FULL BLACK 425 Wp (8.300 Wp) zinken dak met Huawei SUN2000-10KTL-M1 omvormer + 15 kWh Huawei batterij te Leuven

Zonnepanelen Gebogen Zinken dak te Leuven: Enkel Zero Power kon deze installatie uitvoeren

Bij deze woning te Leuven werden 40x JINKO zonnepanelen 425 Wp FULL BLACK (17.000 Wp) met Huawei omvormer SUN2000-10.0KTL-M1 geplaatst op een gebogen zinken dak door zonnepanelen installateur Zero Power. Tevens plaatsing van een Huawei Luna batterij 15 Kw. Deze panelen leveren een gemiddelde jaarproductie van circa 15.000 kWh.

Tevens verzwaring van de elektriciteit naar een 3-fase netwerk.

Deze TIER-1 N-TYPE panelen bieden volgende garanties:

 • Productgarantie van 25 jaar
 • Prestatiegarantie van 87,4% na 30 jaar
 • Degradatie van slechts 0,40% jaarlijks

Zonnepanelen op een zinken dak: Duurzaam en Innovatief

Zonnepanelen zinken dak te Leuven. De overstap naar hernieuwbare energiebronnen is een essentieel onderdeel van de strijd tegen klimaatverandering en het verminderen van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Zonnepanelen zijn een populaire keuze voor huishoudens en bedrijven die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen en tegelijkertijd kosten willen besparen op hun energierekening. Een groeiende trend is het installeren van zonnepanelen op zinken daken. Dit artikel belicht de voordelen, uitdagingen en technische overwegingen van deze specifieke toepassing.

Voordelen van zonnepanelen op een zinken dak

 1. Duurzaamheid en Levensduur: Zinken daken zijn bekend om hun lange levensduur, die vaak meer dan 50 jaar kan bedragen. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor zonnepanelen, die ook een lange levensduur hebben. Een zinken dak biedt een stabiele en langdurige basis, waardoor de investering in zonnepanelen rendabeler wordt.
 2. Weerbestendigheid: Zink is een robuust materiaal dat goed bestand is tegen extreme weersomstandigheden, zoals hevige regen, hagel en sneeuw. Dit zorgt ervoor dat de zonnepanelen goed beschermd zijn en hun prestaties niet negatief worden beïnvloed door het weer.
 3. Esthetiek: Zink heeft een moderne en elegante uitstraling, die in combinatie met zonnepanelen een strak en eigentijds uiterlijk kan geven aan een gebouw. Dit kan de esthetische waarde van een woning of bedrijfspand verhogen.
 4. Corrosiebestendigheid: Een van de grootste voordelen van zink is zijn natuurlijke weerstand tegen corrosie. Dit betekent dat de bevestigingssystemen voor zonnepanelen minder snel zullen degraderen, wat de algehele levensduur en betrouwbaarheid van de installatie ten goede komt.

Uitdagingen bij de installatie

 1. Bevestigingssystemen: Het bevestigen van zonnepanelen op een zinken dak vereist zorgvuldige planning en uitvoering. Zinken daken kunnen bijvoorbeeld last hebben van thermische uitzetting en inkrimping, wat uitdagingen kan opleveren voor de bevestiging van de zonnepanelen. Het is cruciaal om een montagesysteem te kiezen dat deze bewegingen kan accommoderen zonder het dak te beschadigen.
 2. Gewichtsverdeling: Hoewel zinken daken sterk zijn, moeten installateurs ervoor zorgen dat het gewicht van de zonnepanelen gelijkmatig wordt verdeeld om te voorkomen dat er teveel druk op bepaalde delen van het dak komt te staan. Dit kan vereisen dat er aanvullende structurele versterkingen worden aangebracht.
 3. Waterdichtheid: Bij het installeren van zonnepanelen is het essentieel om de integriteit van het dak te behouden, vooral op een zinken dak waar waterdichtheid cruciaal is. Elk bevestigingspunt moet zorgvuldig worden afgedicht om te voorkomen dat er water binnendringt en schade veroorzaakt.

Technische overwegingen

 1. Montagesystemen: Er zijn speciale montagesystemen ontworpen voor metalen daken, waaronder zinken daken. Deze systemen maken vaak gebruik van klemmen die aan de naden van het dak vastzitten zonder het materiaal te doorboren. Dit minimaliseert het risico op lekkages en behoudt de integriteit van het dak.
 2. Thermische uitzetting: Zink heeft de eigenschap om uit te zetten en in te krimpen met temperatuurveranderingen. Installateurs moeten hier rekening mee houden door flexibele bevestigingssystemen te gebruiken die deze bewegingen kunnen opvangen zonder schade aan te richten aan het dak of de zonnepanelen.
 3. Elektrische Aarding: Een zinken dak kan fungeren als een goede geleider van elektriciteit. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor adequate aarding van het gehele zonnepaneelsysteem om veiligheidsrisico’s te minimaliseren, zoals blikseminslag.

Kosten en Besparingen

 1. Initiële Investering: De kosten van het installeren van zonnepanelen op een zinken dak kunnen hoger zijn in vergelijking met andere dakmaterialen, vanwege de specifieke bevestigingssystemen en de noodzaak voor gespecialiseerde installatie. Echter, de lange levensduur van zowel het zinken dak als de zonnepanelen kan deze kosten op de lange termijn rechtvaardigen.
 2. Energiebesparing: Het grootste voordeel van zonnepanelen is de potentiële besparing op energiekosten. Zink, vanwege zijn reflecterende eigenschappen, kan ook bijdragen aan een efficiëntere werking van de zonnepanelen door overmatige hitteopname te verminderen, wat de efficiëntie van de panelen kan verhogen.
 3. Terugverdientijd: Hoewel de initiële kosten hoog kunnen zijn, kan de terugverdientijd van zonnepanelen op een zinken dak relatief kort zijn, afhankelijk van de energieprijzen en eventuele subsidies of belastingvoordelen. Na de terugverdientijd kan men genieten van vrijwel gratis elektriciteit, wat de totale eigendomskosten aanzienlijk verlaagt.

Duurzaamheid en Milieu-impact

 1. Recycling en Milieuvriendelijkheid: Zink is een van de meest recyclebare materialen, wat bijdraagt aan de duurzaamheid van het gehele systeem. Aan het einde van hun levensduur kunnen zowel de zonnepanelen als het zinken dak gerecycled worden, wat de milieu-impact vermindert.
 2. Verminderde CO2-uitstoot: Door gebruik te maken van zonne-energie, draagt men bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Dit is vooral belangrijk in de context van de huidige klimaatdoelstellingen en de overgang naar een koolstofarme samenleving.

Conclusie

Het plaatsen van zonnepanelen op een zinken dak biedt een reeks voordelen die het een aantrekkelijke optie maken voor huiseigenaren en bedrijven die duurzaamheid en efficiëntie hoog in het vaandel hebben staan. Hoewel er enkele uitdagingen en hogere initiële kosten kunnen zijn, wegen de lange levensduur, esthetische voordelen, en milieuvriendelijke eigenschappen van zink en zonne-energie zwaar mee in het besluitvormingsproces. Door zorgvuldig de juiste bevestigingssystemen en installatiemethoden te kiezen, kunnen de mogelijke nadelen worden geminimaliseerd, waardoor de voordelen van deze innovatieve combinatie volledig benut kunnen worden.

Zonnepanelen of thuisbatterij plaatsen?

© RESCERT Zonnepanelen Installateur Zero Power. All rights reserved. BE0781.444.470