WarmtepompenWarmtepomp verplicht bij nieuwbouw vanaf 2026 : Wat kosten de soorten warmtepompen?

16 december 2021door Zeropower.be

Warmtepomp verplicht bij nieuwbouw vanaf 2026 : Wat kosten de soorten warmtepompen?

Wie in de toekomst bouwt, moet vanaf 2026 een elektrische warmtepomp gebruiken als centrale verwarming. Zo zijn er verschillende soorten warmtepompen die u kunt gaan aanwenden om uw woning te verwarmen. In de praktijk betekent dit dan kiezen tussen een warmtepomp die warmte onttrekt aan de grond/bodem of een warmtepompsysteem dat warmte onttrekt aan de buitenlucht. Wat voor uw situatie de beste keuze is, zal afhangen van uw budget en woonsituatie.

Geothermische warmtepompen

Geothermische warmtepompen zijn aardgekoppelde, grond- of water-warmtepompen, en al in gebruik sinds het einde van de jaren veertig. Ze gebruiken de relatief constante temperatuur van de aarde als uitwisselingsmedium in plaats van de buitenluchttemperatuur.

De temperatuur blijft in de grond een paar meter onder het aardoppervlak op een relatief constante temperatuur. Afhankelijk van de breedtegraad variëren de grondtemperaturen van 7 ° C tot 21 ° C. Net als een grot is deze grondtemperatuur in de winter warmer dan de lucht erboven en in de zomer koeler dan de lucht. De geothermische warmtepomp profiteert van deze gunstigere temperaturen om hoog efficiënt te worden door warmte uit te wisselen met de aarde via een bodemwarmtewisselaar.

Zoals bij elke warmtepomp kunnen aardwarmtepompen en waterwarmtepompen het huis verwarmen, koelen en, indien aanwezig, voorzien van warm water. Sommige modellen geothermische systemen zijn verkrijgbaar met compressoren met twee snelheden en variabele ventilatoren voor meer comfort en energiebesparing. In vergelijking met lucht/water warmtepompen zijn ze stiller, gaan ze langer mee, hebben ze weinig onderhoud nodig en zijn ze niet afhankelijk van de temperatuur van de buitenlucht.

Hoewel de installatieprijs van een geothermisch systeem meerdere malen hoger kan zijn dan die van een luchtwarmtepompsysteem met dezelfde verwarmings- en koelcapaciteit, kunnen de extra kosten binnen 20 tot 25 jaar worden terugverdiend in energiebesparingen. De levensduur van het systeem wordt geschat op maximaal 24 jaar voor de interne componenten en 50+ jaar voor de aardlus. Geothermische warmtepompen genereren het hoogste rendement, maar zijn ook vaak het duurst.

Kostprijs geothermische warmtepomp bedraagt tussen de €15.000 – 40.000.

Wie in de toekomst bouwt, moet vanaf 2026 een elektrische warmtepomp gebruiken als centrale verwarming. Zo zijn er verschillende soorten warmtepompen die u kunt gaan aanwenden om uw woning te verwarmen. In de praktijk betekent dit dan kiezen tussen een warmtepomp die warmte onttrekt aan de grond/bodem of een warmtepompsysteem dat warmte onttrekt aan de buitenlucht. Wat voor uw situatie de beste keuze is, zal afhangen van uw budget en woonsituatie.

Lucht/lucht warmtepompen

Een lucht-luchtwarmtepomp ontneemt warmte aan de buitenlucht en leidt deze af naar de ruimtes in de woning. U hebt bij deze warmtepompinstallatie dus geen warmteafgiftesysteem nodig. Het assortiment lucht-lucht warmtepomp bestaat uit mono- en multisplitsystemen. Bij een monosplit systeem is de buitenunit direct gekoppeld aan één binnenunit via koeltechnische leidingen. Het multisplit systeem stuurt één buitenunit meerdere binnenunits aan. Dit is een relatief goedkope warmtepomp met een mooi rendement. Deze soort warmtepomp functioneert perfect tot -15°C.

Kostprijs lucht/lucht warmtepomp bedraagt tussen de €2.500 – €7.500.

Lucht/water warmtepompen

Een lucht-water warmtepomp  onttrekt warmte uit de buitenlucht en geeft het, op lage temperatuur van circa 30-35° C, af aan het water via een vloerverwarmingsysteem.  Met een lucht/water warmtepomp kunt u op een energie efficiënte manier uw woning verwarmen en lichtjes koelen, alsook de productie van sanitair warm water voorzien. Idealiter combineert u deze soort warmtepomp met zonnepanelen.

Dit  warmtepompsysteem wordt veelal toegepast bij nieuwbouwwoningen, maar tevens  voor een uitgebreide renovatie van een bestaande woning om over te schakelen op een duurzamer centraal verwarmingssysteem. Dit als een geothermische warmtepomp om praktische overwegingen of budgettaire beperkingen niet haalbaar is.

Kostprijs lucht/water warmtepomp bedraagt tussen de € 7.500 – € 14.500

.

Panasonic TZ warmtepomp inverter

Meer weten over de soorten warmtepompen of warmtepomp plaatsen?

© RESCERT Zonnepanelen Installateur Zero Power. All rights reserved. BE0781.444.470