Invoering recyclagebijdrage voor thuisbatterij

Home / Invoering recyclagebijdrage voor thuisbatterij

Per 1 januari 2022 werd de recyclagebijdrage voor een thuisbatterij ingevoerd

Vanaf 1 januari 2022 voerde België een milieubijdrage voor de thuisbatterij in. Deze verwijderingsbijdrage is bedoeld om de kosten van het recyclen van thuisbatterijen aan het einde van hun levensduur te garanderen.

Producenten, invoerders of installateurs die batterijen op de Belgische markt introduceren, moeten beantwoorden aan de wettelijke terugnameplicht voor elektronische goederen.

Wettelijke terugnameplicht

Bebat werd als milieuorganisatie opgericht in 1995 door batterijfabrikanten als een vzw om ervoor te zorgen dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke terugnameplicht. De vereniging heeft de afgelopen 25 jaar miljarden batterijen ingezameld via een landelijk inzamelnetwerk, van kleine AA-batterijen tot grote batterijen uit elektrische auto’s.

Welke tarieven per kilo?

De tarieven voor de recyclage van thuisbatterijen bedragen 2,39 euro per kilogram exclusief btw voor lithium-ion energieopslagsystemen en 1,27 euro per kilogram exclusief btw voor zoutwater energieopslagsystemen.

De milieubijdrage wordt ingevoerd voor energieopslagbatterijen met een gewicht tot 200 kilogram die gekoppeld zijn aan een decentrale energieopwekkingsinstallatie voor elektriciteit, ongeacht waar deze geplaatst zijn. Dit zijn ’thuisbatterijen’ op basis van lithium-ion of zout water. Batterijen die backup-doeleinden als hoofdfunctie hebben, de zogenaamde UPS-batterijen, worden niet meegerekend. Daarnaast blijft de administratieve bijdrage van toepassing op loodhoudende thuisbatterijen.

Thuisbatterij kopen Huawei Luna 2000

Invoering op vraag van de sector

Volgens Bebat kwam de aanvraag voor een milieubijdrage voor thuisbatterijen vanuit de secto. “Tot nu toe is er geen heldere regelgeving voor het inleveren van afgedankte thuisbatterijen, met als gevolg lastige situaties op de markt”, zo lichtte Bebat toe. “Een bedrijf dat anticipeerde op de toekomst en de verwerkings- en recyclingkosten al aan de eindklant doorberekende, had een concurrentienadeel ten opzichte van bedrijven die niet zo vooruitdenken. Deze laatste zullen in de toekomst in de problemen komen, wanneer ze geconfronteerd worden met verwerkingskosten die ze nooit aan de klant hebben doorberekend bij het terugnemen van batterijen. Ook bestond het risico dat bedrijven door de terugnameplicht niet alleen de zelf verkochte batterijen terug zouden moeten nemen, maar ook die van andere spelers die op dat moment niet meer actief zijn.”

Overgangsperiode

De wijzigingen zijn van kracht sedert 1 januari 2022 voor verkopen tussen fabrikanten, importeurs en groothandels en retailers. Voor de verkoop aan consumenten is een overgangsfase voorzien tot uiterlijk 1 april 2022.

Hierdoor kunnen bestaande voorraden thuisbatterijen die voor 1 januari 2022 op de markt zijn gebracht, nog 3 maanden aan de premie 2021 verkocht worden aan consumenten.

Maandelijkse aangifte vereist

Vanaf 1 januari 2022 bent u als participant verplicht om maandelijks aangifte te doen voor alle thuisbatterijen die u op de markt brengt.

Meer weten over een thuisbatterij kopen?

© RESCERT Zonnepanelen Installateur Zero Power. All rights reserved. BE0781.444.470 |