Met de introductie van het capaciteitstarief vanaf 1 juli 2022 zullen zonnepanelen met thuisbatterij de standaard worden in alle huishoudens.
De evolutie naar een CO2-neutrale samenleving zet zich verder in. Dit betekent dat we in plaats van fossiele brandstoffen in toenemende mate elektriciteit zullen gebruiken voor vervoer (elektrische auto’s) en voor verwarming van onze huizen (warmtepompen). Hierdoor gaan we meer en anders gebruik maken van het distributienetwerk. Indien er geen maatregelen worden genomen, leidt dit tot steeds grotere piekbelastingen. Als binnen een paar jaar iedereen zijn elektrische auto ongeveer op hetzelfde tijdstip aan het einde van de werkdag op vol vermogen zou laden, kan het net zelfs overbelast raken. De distributienetbeheerders zouden dan forse investeringen moeten doen om het netwerk betrouwbaar te houden. Dit zou de netwerktarieven voor alle Vlaamse huishoudens en bedrijven sterk verhogen.
Om preventief op te treden wil de Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) iedereen stimuleren om het net efficiënter te gaan gebruiken. Dat gebeurt d.m.v. het capaciteitstarief: wie hoge pieken veroorzaakt, betaalt meer dan wie zijn verbruik spreidt. Zeker voor wie bepaalde ‘zware verbruikers’ heeft, zoals een elektrische auto of warmtepomp, wordt het belangrijk om het gebruik ervan te spreiden en zo nodig de installatie slim aan te sturen. Zo bespaart u merkbaar op uw rekening.
Mensen met zonnepanelen en een thuisbatterij kunnen deze batterij dan ’s nachts opladen wanneer de stroom van het net goedkoop is en afgeven aan het eigen netwerk wanneer er een piekverbuik is. Zonnepanelen met thuisbatterij worden zo de standaard in het efficiënt gebruik van zijn eigen netwerk.
Bron: www.vlaanderen.be